U bent hier
HLN: Zuid-Limburg wordt een N-VA-bastion
Nog ruim één jaar en u mag op zondag 14 oktober opnieuw naar de stembus. De gemeenteraadsverkiezingen van 2012 kondigen zich alvast als historisch aan. Daar waar de drie traditionele partijen een patent hadden op de grootste stukken taart, stelt iedereen zich nu de vraag waar en met hoeveel de N-VA mee aan tafel zal schuiven. "We komen van vijf à zes procent. Als we dat kunnen verdubbelen, mogen we tevreden zijn", zegt Limburgs N-VA-kopstuk Frieda Brepoels.
Steven Swinnen
In de nationale politiek scoort N-VA - momenteel weliswaar langs de zijlijn - hoge ogen. De Vlaamsgezinden onder leiding van Bart De Wever zouden volgend jaar ook in de gemeenteraadsverkiezingen wel eens flink uit de hoek kunnen komen. In die positieve spiraal schoten de jongste maanden in Limburg N-VA-afdelingen als paddenstoelen uit de grond. In 39 van de 44 gemeenten stappen de Vlaamse nationalisten naar de kiezer. Dat betekent ook een hele herorganisatie.
De vraag dringt zich dan ook: hoe ver staat de partij daar mee?
Frieda Brepoels: "We zijn uiteraard al een flinke tijd bezig met aan de weg naar 2012 te timmeren. Dit keer zullen we zélf met ons eigen verhaal naar de mensen stappen en dat vergt heel wat voorbereiding. Daar waar de traditionele partijen op hun verschillende zuilen kunnen teren, moeten wij het stellen met enkel de steun van onze militanten. Die is er gelukkig in groten getale, maar we hebben geen vakbonden of ziekenfondsen. De huidige inbedding in de lokale besturen is erg beperkt, want de traditionele partijen schermen alles af in coalities onder elkaar. Toch merk ik dat we precies nu heel wat mensen kunnen prikkelen met ons project."
Hoe wil de partij het bolwerken om een leger 'groentjes' klaar te stomen om een gemeente te gaan besturen?
"We moeten gelukkig niet vanaf nul beginnen. Na de split van de Volksunie in 2001 hebben wij nagenoeg de hele basis overgenomen. Die funderingen zijn de jongste jaren enkel maar sterker geworden. In elke gemeente een voet aan de grond krijgen, da's natuurlijk een hele klus. Een partij die het goed doet, trekt allerlei mensen aan. We zijn op onze hoede. De sfeer die we nu kennen, mag niet veranderen. Onze nieuwe krachten moeten ons ideeëngoed uitdragen en achter onze principes staan."
Trekken jullie lessen uit de voorbeelden van andere partijen die in het verleden een snelle opmars maakten en - met heel wat postjesjagers aan boord - even snel weer implodeerden?
"Het is opletten, maar ik denk niet dat we overspoeld worden door goudzoekers. Het zijn vooral lokale afdelingen die zich willen aansluiten. Er wordt tegenwoordig veel professioneler dan vroeger aan politiek gedaan. Met de huidige crisis staan er in veel gemeenten lastige uitdagingen voor de deur. We zetten heus niet eender wie op onze kieslijsten. Elk nieuw lid wordt in Brussel gescreend. Alles wordt doorgesproken. Onze bewegingsverantwoordelijke legt de eerste contacten. Ook wie vanuit een andere partij de overstap wil maken, moet een strikte procedure doorlopen. Er is zelfs een periode van zes maanden waarbij de nieuwkomer eerst moet acclimatiseren binnen de N-VA. De deur staat niet wagenwijd open. Wie uit is op eigen gewin, hebben we snel door. Anderzijds moeten we ook mensen met een sterk profiel durven opnemen op onze lijsten. Dat zijn er vaak die nooit aan politiek hebben gedaan. Zo ben ik er dertig jaar geleden ook ingezogen. Ik was pas afgestudeerd als architect en toen kwam er een vraag van de Volksunie. Tot vier keer toe zijn ze bij me komen aankloppen alvorens ik toehapte. Wanneer ik nu met een potentiële nieuwkomer ga praten, zeg ik dus steevast dat ik hoop dat die zich makkelijker laat overtuigen dan ikzelf vroeger (lacht)."
Wat zijn de voorwaarden om op de kieslijst te komen? Zijn jullie nog op zoek naar babes, sporters of bekende Vlamingen?
"Zwijg mij alstublieft over babes! We zoeken vooral Limburgers die hun verantwoordelijkheden willen opnemen. Voor ik in de politiek stapte, stond ik ook aan de zijlijn te roepen wat er allemaal fout liep. Da's natuurlijk het gemakkelijkste. Naar sporters of BV's zijn we absoluut niet op zoek. Dat speelt lokaal veel minder dan op het nationale niveau, waar je soms geen andere keuze hebt dan beroep doen op de enorme bekendheid die sommigen al hebben vergaard. Bovendien zijn we nog steeds op zoek naar extra vrouwen. In sommige afdelingen zijn de vrouwen heel goed vertegenwoordigd, bij anderen is het dan weer speuren naar enkele dames. We organiseren daarom sinds kort geregeld vrouwenavonden, een initiatief dat ik mee ondersteun."
Bij de vorige verkiezingen zat N-VA op de rug van de CD&V. Het kleine broertje werd intussen groot en wil het nu helemaal zelf klaren?
"Het kartel is echt voorbij. We hadden in 2006 niet echt een eigen organisatie en kregen amper plaatsen op hun lijst. Laat staan dat we hun programma mochten meesturen. Op sommige plaatsen ging dat goed, maar toch ken ik niet veel gemeenten waar dat kartel écht goed heeft gewerkt. Het is nu tijd om zelf onze verantwoordelijkheid op te nemen. Wat CD&V federaal doet, is allesbehalve wat wij willen. Er is geen band meer tussen de twee partijen."
Er is dus geen onontgonnen gebied meer in Limburg?
"Blinde vlekken zijn er niet meer. Behalve misschien in Kinrooi met het vertrek van Theo Schoofs. Ook Hamont-Achel is nog een stad waar we het moeilijk hebben. Ook in Nieuwerkerken hebben we nog geen werking. Toch ben ik zeer verheugd. In gemeenten zoals Heers, Gingelom, Wellen, Alken en Kortessem bestonden we tot voor kort niet, maar nu zijn we daar ook flink gewapend voor de strijd. In Lommel zijn de verwachtingen met Peter Luykx hooggespannen. In Riemst zal Jan Peumans zeker en vast scoren en ook in Bilzen, Kortessem, Hasselt, Genk, Houthalen-Helchteren en Herk-De-Stad zijn we er helemaal klaar voor. Zuidoost-Limburg zou wel eens een N-VA-bastion kunnen worden."
Wat is een goed resultaat?
"De verwachtingen zijn groot en dat mag ook wel. Toch weiger ik mee te gaan in een sfeer waarin er beweerd wordt dat we zo maar eventjes dertig procent gaan halen. Da's waanzin. We komen van vijf à zes procent. Als we dat kunnen verdubbelen, mogen we echt al tevreden zijn. Al zou ik wel teleurgesteld zijn als er niet in enkele Limburgse gemeenten een N-VA-burgemeester mag zetelen. Toch zullen we dan wellicht een volstrekte meerderheid moeten halen om te kunnen opboksen tegen de traditionele partijen met hun voorakkoorden."
Zelf hoopt u in Bilzen uw ex-partijgenoot Johan Sauwens het vuur aan de schenen te leggen?
"Ach, ik wilde eigenlijk in 2014 afsluiten als Europarlementariër. Ik zal dan zestig jaar worden. Een half jaar geleden kwam dan opeens de vraag of ik niet weer naar mijn geboortedorp Bilzen wilde verhuizen. Daar heb ik toch eens flink over moeten nadenken. Ik woonde al achttien jaar in Hasselt en had het daar wel naar mijn zin. Toch is de idee langzaam beginnen rijpen en nu kriebelt het weer zoals vroeger. In Bilzen wil ik mijn oude dag slijten. De jonge gasten moeten maar elke dag naar Brussel rijden. Dat heb ik ook zo lang gedaan."