Hbvl : Restauratie begijnhofhuisjes kost ruim 440.000€

Op 7 maart 2009

Restauratie begijnhofhuisjes kost ruim 440.000 euro

07/03/'09 De laatst overgebleven begijnhofhuisjes die het stadsbestuur in 2004 van de sloophamer redde, worden helemaal opgeknapt.

Beide huisjes worden na een grondige restauratie samengevoegd en verhuurd als één woning. De werken worden geraamd op ruim 440.000 euro. “Veel te veel geld”, vindt de Vld-oppositie die zich ook afvraagt of een stadbestuur zich hiermee moet bezighouden.

Het pand dateert uit de 17de eeuw en vertegenwoordigt een uniek stukje Bilzens erfgoed. Het witgekalkte bakstenen huisje werd in 2003 door de overheid beschermd. Maar nadat de vorige eigenaar er ingrijpende verbouwingswerken in uitvoerde, dreigde de woning als een kaartenhuisje in mekaar te stuiken. Het toenmalig stadsbestuur besloot daarop de laatste begijnhofhuisjes te kopen en telde hiervoor 65.000 euro neer.
Architect Michel Janssen uit Tongeren tekende een ontwerp, waarbij beide huisjes samen een volwaardige eengezinswoning vormen. Na de renovatie moeten beide panden de blikvanger worden van het ooit zo glorierijke begijnhof.

De oppositiepartijen reageerden verdeeld over de restauratiewerken. Niet het ontwerp van architect Janssen, maar wel het forse prijskaartje dat aan de verbouwingen kleeft, schoot de oppositie in het verkeerde keelgat. “444.000 euro is onvoorstelbaar duur. En daar zitten de erelonen nog niet inbegrepen. Wij gaan hier niet mee akkoord”, stelt raadslid Jean Geraerts (Vl. Belang).

Ook Walter Bollen (N-VA) heeft bedenkingen bij de hoge restauratieprijs. “Waarom is dit bedrag overigens niet in de begroting opgenomen. Die kostprijs is al sinds september bekend.”

VLDPlus noemde het dossier een verkwisting van gemeenschapsgelden. “Deze beschermde panden hadden ook door een privé-ontwikkelaar gerestaureerd kunnen worden. Dat zou de belastingbetaler géén euro gekost hebben”, aldus fractieleider Bruno Steegen. “Hoewel de belastingen in Bilzen tot de hoogste in Limburg behoren blijft deze meerheid met gemeenschapsgelden morsen. Woningen renoveren en dan verhuren is geen opdracht voor een overheid. Laat dit over aan de privé.”

Opportuniteit
Burgemeester Sauwens pareert kritiek. “We hebben de kans gepakt om de twee enige overgebleven 17de eeuwse huisjes te bewaren. Over de functie hebben we even nagedacht. Maar toen bleek dat het huisje te klein zou zijn voor een openbare functie, hebben we geopteerd om het te verhuren als woning. We krijgen ook subsidies voor de restauratie.

Het begijnhof werd in 1256 gesticht. Het lag vlak bij de Demer, aan de voet van de Borreberg. Maar door de vochtige, ongezonde ligging verhuisden de zusters naar de huidige Kloosterstraat. In 1763 woonden er dertien begijnen. Het huisje aan het Begijnhof 4-6 is het enige overblijfsel dat aan die periode herinnert.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is